FIRE FAVORITTER

Ja, jeg vet jeg nettopp har skrevet om garderobedetox! Og jeg tror virkelig det jeg skriver om at en garderobe med få plagg kan gi flere muligheter enn en med få … Men, hvis jeg kvitter meg med mye, så er det kanskje likevel plass til noe nytt?

Kamille Weekend: Meld deg på årets herligste jentetur!

Er det lov å si at det er litt deilig med kjøligere hver? Å kunne krype inn i en god genser, eller bare føle seg litt … påkledd. Sommerferieuniformen med shorts og t-skjorte er jo ikke akkurat kjempespennende. Her er noen av plaggene jeg gjerne skulle hatt i høstgarderoben. (Blant de svært få som skal få lov til å være der, altså ;))

1: Smykke fra Syster P, kr 499. 2: Skjørt fra Custommade, kr 1399. 3: Genser fra Hallhuber, kr 799. 4: Veske fra Hallhuber, kr 499.

Bli abonnent: 8 utgaver + nydelig bolle fra Wik & Walsøe, kr 299*

Garderobe-detox

Den aller nyeste utgaven av Kamille. Og blusen fra den aller første daten!

Jeg husker hva jeg hadde på meg den dagen jeg begynte på videregående. Fullt denimantrekk og noen grusomme røde smykker. En choker, altså et kjede som går tett rundt halsen, med tre-fire rader med røde glinsende perler. Og røde fjærøredobber. Jeg følte meg så fin!

Jeg husker også hva jeg hadde på meg da jeg var på første date med mannen min. En litt gammeldags blondebluse fra All Saints og en utrolig stor og kjedelig svart boblejakke. Følte meg fin da jeg tok av meg jakka, i hvert fall.

Kamille Weekend: Meld deg på årets herligste jentetur!

Det ligger mange minner i klesposene jeg har pakket bort på loftet. Noen klær er jeg glad i bare fordi de er gode å ha på seg, men de aller fleste fordi de bringer tilbake gode assosiasjoner. Det kan bare være en følelse, en stemning i kroppen fra en kveld som var fin, da jeg hadde på meg nettopp den kjolen.

Det ligger også mye identitet i klær, den røde chokeren var helt riktig der og da, men aldri i verden om jeg hadde gått ut av døra med den i dag! Jeg tenker på mange måter at jeg ikke har noen utpreget stil, at jeg bare går i det jeg føler meg vel i, men når jeg graver litt dypere er det klart det ligger mer bak. Som at jeg gjerne vil være litt trendy, men absolutt ikke for trendy. At jeg vil være klassisk, men ikke for jålete. At jeg vil framstå avslappet, men ikke uflidd. Ørlite rocka, men fortsatt feminin. Også har jeg noen jeg inspireres av når det gjelder antrekk, og en av dem er Anine Bing, som du ser på forsiden av den nyeste utgaven av Kamille.

Sara Melinda: Slik legger du perfekte røde lepper

Anine har erobret verden med klesmerket sitt, og lever ut drømmen i Los Angeles. Stilen hennes treffer på alle punktene jeg har satt for meg selv, og tydeligvis for veldig mange andre også. Og noe av det beste med den, er at den er ganske konstant. Den skifter ikke fullstendig uttrykk etter sesong. Hun har holdt på ett uttrykk, og det tror jeg er noe av grunnen til at hun har lyktes. Ett uttrykk, det er det jeg vil ha i garderoben også. Så selv om jeg lar meg friste av noen høstnyheter, er det viktigste for meg denne høsten å rydde i garderoben. Den flyter over av plagg som jeg aldri går i. Jeg er sikker på at jeg kunne halvert den, og det ville bare gjort at jeg så flere muligheter. Tise, snart kommer det en stor ladning fra meg! Men den røde chokeren, den får bli. Noe må man beholde, bare for minnenes del.  

Bli abonnent: 8 utgaver + nydelig bolle fra Wik & Walsøe, kr 299*

«Du har ekstremt tørt hår»

Det er ikke bare gressplenen som har tørket ut i sommer, det har sveisen også. Det fikk jeg så til se grader bekreftet da jeg var hos frisøren nylig. Jeg liker egentlig ikke å gå til frisøren, jeg får alltid kritikk for hvordan jeg (ikke) ivaretar lokkene og blir alltid overtalt til å kjøpe en haug dyre produkter. Produkter jeg ikke trenger, produkter som koster en dullion. Denne gangen var intet unntak.

«Du har ekstremt tørt hår.»

Joda så, neida.

Og like etter stod jeg i kassa med nok et nytt hårprodukt i en pose. Som om ordene «nei, takk» er komplett umulig å få ut.

«Hadet da.»

«Ikke la det gå like lang tid til neste time da …», vinker frisøren.

Hårkrem hadde jeg fått med meg denne gangen. Som en bodylotion til håret, sa frisøren. Jeg var skeptisk til tusen, jeg har aldri vært spesielt begeistret for leave in-produkter. Men hårkrem, det er tingen altså, for folk med så ekstremt tørt hår som meg. Nå har jeg brukt den av og på i noen uker, og håret blir supermykt og lettere håndterlig. Så denne gangen var det kanskje ikke sååå dumt da … Gud, så irriterende når kritikerne har rett.

Andre som har erfaringer med hårkrem?

Sensommersådd

I dag kom de endelig! Frøene jeg bestilte etter å ha vært på mitt første kjøkkenhagekurs på Bygdø kongsgård. Ett av poengene jeg plukket med meg derfra var nemlig at sesongen langt ifra er over! Det er fortsatt muligheter for å dyrke, hvis du får frøene i jorden ganske raskt nå. Mange arter vil også bli bedre nå, når sola ikke står like høyt på himmelen. I sommer har for eksempel alle urtene mine gått rett i blomst! Da blir de ikke like delikate å bruke i maten lenger. Og årsaken til at de blomstret så raskt var mange timer med sterk sol. Nå er soltimer færre og vi kan få bedre resultat!

I ettermiddag raste jeg rett opp på posten for å hente frøene, alt for å få dem i jorda så fort som mulig. Så hva er jeg brukt kvelden på? Å så, selvfølgelig.

Bli abonnent: 8 utgaver + nydelig bolle fra Wik & Walsøe, kr 299*

Jeg endte med tre ulike frø, spinat, ruccola og reddik. De skal alle kunne rekke å vokse og gro før vinteren kommer. Spinaten tåler til og med noen kuldegrader!

Kamille Weekend: Meld deg på årets herligste jentetur!

Og et lite tips på tampen! Spinatfrøene kan til og med legges i jorda rett før frosten kommer, så vil de spire tidlig på våren.

Jada, skikkelig bitt av hagebasillen her, altså! 😉

PS: Det kommer stadig nye tomater i min lille kjøkkenhage. Så søte og gode!

Les også: Veganerutfordringen – dagen derpå

Ikke goss deg over at det regner hos naboen

“Her er det 28 grader og strålende sol. Vi bader og koser oss!” Husker du tiden da vi faktisk sendte postkort i stor stil? Det hørte liksom med når vi var på ferie noe sted, vi kjøpte kort for å sende hjem til venner og familie. Og hva sto det på de kortene? Jo, det sto mest av alt noe om været og om hvor fantastisk fint vi hadde det. Så da satt vi der, på en solstol på stranda og skrev, og tenkte på at der hjemme er det sikkert ikke så fint som her. Der er det nok 10 grader kaldere og overskyet. Kanskje til og med regn. Så herlig vi har det her, vi som er her i dette nydelige varme været!

Snakk om å være usympatisk. Som om det ikke hadde vært like herlig å være på ferie om solen strålte hjemme også? 

Jeg tenkte en del på dette da jeg i starten av juni var på ferie på Mallorca. I Oslo kom det stadig nye varmerekorder og på Mallorca var det skiftende vær og slettes ikke den samme heten. Vi så det allerede før vi reiste, da vi sjekket værmeldingen. Hadde det gått an å avbestille ferien to dager før avreise, så er jeg ganske sikker på at vi hadde gjort det. 

Med sosiale medier er det sjeldnere og sjeldnere det ramler postkort ned i postkassene våre. Instagram og Facebook har tatt over mye av den samme funksjonen, nemlig som en plass for å skryte av hvor fint vi har det. Det er lite regnvær å finne i nyhetsfeeden min, uansett sett hvor grått det har vært. The sun always shines on Instagram. Naturlig nok, tenker jeg. Og ikke noe stort problem heller, så lenge vi minner oss selv om at ingen legger ut bilder av det øsende regnværet som stuer gamle og unge og svigers inne i en altfor trang hytte (ikke at det har vært så veldig mye regn å melde om akkurat i år). Men når du sitter der på den hytta og den irriterende onkelen som tar så mye plass, ikke sammenlign deg med alle andre og tro at sola skinner for dem. Og når skyene klarner og du kjenner den varme sanden under føttene, ikke sjekk yr og goss deg over at det regner hos naboen. Vær til stede der du er og i deg selv! Livet ditt blir ikke noe mindre fantastisk av at andre også har det nettopp fantastisk!

Og du, det ble noen regnbyger på Mallorca, men jeg sjekket ikke Oslo-været én eneste gang. Og ferien husker jeg med et stort smil! Takk og pris for at vi ikke fikk til å avbestille. 

Opprinnelig publisert som lederartikkel i Kamille nr. 10 – som er i butikk nå 🙂

Bli abonnent! Få et godt tilbud: 8 utgaver og clutch fra Lycke, kr 299*

Veganerutfordringen – dagen derpå

Jeg har lært mye av å leve 22 dager som veganer. Selvfølgelig om kosthold, matvarer og miljø, men minst like mye om meg selv og holdningene man møter rundt forbi om å ta et slikt valg.

Det er utrolig mange som har spesifikke kosthold i 2018, så mange at det gjøres litt narr av. For å invitere på middag har jo aldri vært vanskeligere! Det er mange årsaker som avgjør hva forskjellige mennesker kan og ikke kan spise. Det kan handle om religion, eller om allergier til intoleranser, om ønske om å justere vekt eller bygge muskler, og det kan handle om dyrevelferd eller miljø. Jeg har aldri fulgt dietter eller valgt å ta spesielle hensyn. Jeg har nok heller ikke hatt et spesielt sunt kosthold, men levd etter filosofien om at variasjon er det viktigste. Gjennom livet har jeg hatt et litt inkonsekvent forhold til bærekraft og økologisk mat. I studietiden min var det helt uaktuelt å kjøpe de økologiske eggene på butikken, rett og slett fordi alt handlet om pris. I dag er det ikke avgjørende om det koster noen få kroner mer, og prisforskjellene har dessuten blitt mye mindre gjennom årene. Nå forsøker jeg å velge mat som er kortreist og merket som økologisk, tilbudet er økende, men det er fremdeles ikke veldig mye å skryte av på den lokale Coopen.

Et grønt liv er et godt liv, det er en filosofi jeg tror på. En gang i tiden måtte du kjøre rare biler og drikke dårlig vin for å ta bevisste valg som forbruker. I dag er noen av polets beste viner grønne, de råeste bilene kjører på batteri – og for ikke å snakke om er de beste hudpleieproduktene rene og de fineste kleskolleksjonene bærekraftig produsert. Utviklingen går i riktig retning, og det gjelder også for maten vi spiser. Å ta veganerutfordringen, som er 22 dager på plantebasert kost, for ti år siden hadde sannsynligvis vært både kjedelig og veldig krevende. Nå finnes det så mange grønne alternativer, selv i en helt vanlig nærbutikk, at det er ganske enkelt. De siste ukene har jeg testet en rekke av disse produktene, mye av det er ganske bra, men fortsatt finnes det mange substituttprodukter som jeg helst ikke vil ta i engang. Men slik var det jo med økologisk vin en gang i tiden og, så dette vil nok bare bli bedre!

Veganerkosthold tror jeg er fremtidens kosthold, det er slik vi alle kommer til å spise om x antall år. Kanskje ikke 100 %, men for eksempel kjøttproduksjonen vi driver med er ikke bærekraftig. Tenk så mye energi som går med til å fore opp kuene, før de slaktes og pakkes og fraktes til en butikk nær deg. Og du og jeg kunne like fint ha blitt mette på den samme maten som kua fores opp med. Dette var noe av årsaken til at jeg synes det var et interessant eksperiment å leve vegansk for en periode. 

Vegansk kosthold er mer miljøvennlig, og det blir enklere og enklere for hver dag som går. Nå har til og med Ikea lansert vegansk softice! Men selv om trenden er økende og kommersielle aktører ser verdien, er det annerledes med holdningene våre og det er tungt å endre vaner.

“Kjøtt er mat!” “Er det fordi du skal slanke deg?” “Dette kan ikke være bra for helsa di.”

Jeg har blitt møtt med en blanding av uforstående og bekymrede blikk. Noen har fryktet at jeg skal bli “en sånn en”, som om det er et helt eget folkeslag som tar slike valg. Det er utvilsomt mange som fortsatt tenker at en veganer, eller vegetarianer for den saks skyld, er en gruppe alternative raringer, gjerne med gjennomsiktig hud og pistrete hår. Dette er nok på vei til å endre seg, og jeg tror virkelig flere og flere vil se verdien av et mer plantebasert kosthold for både seg selv og miljøet.

Kunnskap skaper endring. Og 22 dager som veganer har helt klart endret meg. I dag, dagen derpå etter veganerutfordringen, blir det et egg til frokost. Det har jeg savnet. En annen ting jeg har savnet er sushi! Det blir sankthansmiddagen her i huset. Med det sagt er det mye jeg ikke har savnet nevneverdig, kjøtt kunne jeg klart meg helt fint uten. 

Så hvordan blir kostholdet mitt fremover? Jeg har ikke lyst til å sette noen merkelapp på det, hverken veganer eller vegetarianer, men jeg er blitt en mye mer miljøbevisst forbruker. Jeg skal anstrenge meg litt ekstra for å velge riktig når jeg unner meg animalske produkter, og jeg skal helt klart spise det mye sjeldnere. Jeg har dessuten utvidet sortimentet av varer jeg vurderer, plantebasert melk for eksempel er noe jeg aldri vurderte før, men som jeg virkelig har oppdaget – og på mange områder foretrekker. Jeg har også lært å planlegge måltider på en ny måte. Tidligere har jeg alltid tenkt på kjøtt eller fisk som hovedråvare og planlagt middagen deretter. Nå har jeg blitt mye mer fokusert på det jeg tidligere kalte tilbehør. En middag kan faktisk være fullverdig uten animalske produkter. Eksempelvis kan gryter, wok og andre retter med mye smak, fungere minst like godt uten for eksempel kylling. For meg er smaken viktigst, og kyllingfilet smaker jo strengt tatt veldig lite. Blir jeg bedt i middag skal jeg ikke gjøre noe nummer ut av det, men der det er enkelt i hverdagen – og det er ganske ofte – skal jeg ta veganske valg. 

Om du ikke hiver deg over en komplett veganerutfordring, så vil jeg utfordre deg til å utforske de grønne alternativene som du finner i butikkene! Kanskje oppdager du noe du elsker! Og tenk så mye verdi det er for miljøet om alle bare kutter litt ned på animalske produkter, om du dropper det i bare ett av dagens måltider? Godt for klimaet, og i stor grad veldig godt for deg. 

Bli abonnent! Få et godt tilbud: 8 utgaver og clutch fra Lycke, kr 299*

Har du det bra, ser du bra ut

Jeg føler meg alltid finest om sommeren! Og jeg har lenge tenkt at det selvfølgelig handler om at jeg får ørlite farge i ansiktet. Jeg er ikke kjempeopptatt av å sole meg, men føler meg mer vel når den blåhvite huden min får et litt mer gyllent skjær. Men er det bare det som gjør susen? Er det bare derfor jeg føler meg ti ganger bedre når jeg står opp om morgenen nå enn midt i januar?

Det er flere faktorer som spiller inn, og som er helt annerledes om sommeren enn om vinteren. Blant annet kostholdet, i takt med at gradene stiger, synker inntaket av sukker og annen dårlig mat. Ser man bort ifra isspisingen frister det ikke like mye med sjokolade og snacks på denne tiden av året. Ei heller av tung og fet mat. Aldri spiser jeg så mye grønt som midt på sommeren! Jeg er naturligvis også mye mer ute, og ikke bare midt i sentrum mellom busser og biler, men ute i frisk luft i marka og til sjøs. I varmen trenger kroppen mer vann, men da drikker jeg også store mengder, og jeg tror ikke behovet nødvendigvis er tilsvarende mye mindre om vinteren. I tillegg unner jeg meg alltid en lang ferie! Jeg liker ikke å stykke opp sommerferien, men heller virkelig å kunne koble av i noen uker. Det fører til lavere skuldre og mindre stress, som igjen er bra for huden min. Så følelsen av å være sommerfin handler kanskje om mer enn litt solbrun hud, men faktisk også om både indre og ytre påkjenninger. Men den aller viktigste faktoren er at jeg er et skikkelig sommermenneske, jeg har det rett og slett bedre om sommeren. 

På grunn av jobben min blir jeg ofte spurt om tips og anbefalinger innen både trender og skjønnhet, og i denne utgaven har vi samlet det beste for glødende sommerhud i et eget blad-i-bladet i den nyeste utgaven av Kamille. Men skal jeg bare gi deg et tips, så er det å svare på dette spørsmålet: Når føler du deg finest? Eller enda enklere, når følte du deg fin sist? Sannsynligvis var det et øyeblikk eller en anledning der du hadde det bra! Når du har det bra, ser du bra ut. Da stråler du, og det preger både holdning, hud og hår. Og det finnes jo ikke noe finere, enn et bredt og ektefølt smil! Vær god mot deg selv, ta vare på deg selv, og omring deg med mennesker som gjør deg glad!