Veganerutfordringen - dagen derpå

Jeg har lært mye av å leve 22 dager som veganer. Selvfølgelig om kosthold, matvarer og miljø, men minst like mye om meg selv og holdningene man møter rundt forbi om å ta et slikt valg.

Det er utrolig mange som har spesifikke kosthold i 2018, så mange at det gjøres litt narr av. For å invitere på middag har jo aldri vært vanskeligere! Det er mange årsaker som avgjør hva forskjellige mennesker kan og ikke kan spise. Det kan handle om religion, eller om allergier til intoleranser, om ønske om å justere vekt eller bygge muskler, og det kan handle om dyrevelferd eller miljø. Jeg har aldri fulgt dietter eller valgt å ta spesielle hensyn. Jeg har nok heller ikke hatt et spesielt sunt kosthold, men levd etter filosofien om at variasjon er det viktigste. Gjennom livet har jeg hatt et litt inkonsekvent forhold til bærekraft og økologisk mat. I studietiden min var det helt uaktuelt å kjøpe de økologiske eggene på butikken, rett og slett fordi alt handlet om pris. I dag er det ikke avgjørende om det koster noen få kroner mer, og prisforskjellene har dessuten blitt mye mindre gjennom årene. Nå forsøker jeg å velge mat som er kortreist og merket som økologisk, tilbudet er økende, men det er fremdeles ikke veldig mye å skryte av på den lokale Coopen.

Et grønt liv er et godt liv, det er en filosofi jeg tror på. En gang i tiden måtte du kjøre rare biler og drikke dårlig vin for å ta bevisste valg som forbruker. I dag er noen av polets beste viner grønne, de råeste bilene kjører på batteri - og for ikke å snakke om er de beste hudpleieproduktene rene og de fineste kleskolleksjonene bærekraftig produsert. Utviklingen går i riktig retning, og det gjelder også for maten vi spiser. Å ta veganerutfordringen, som er 22 dager på plantebasert kost, for ti år siden hadde sannsynligvis vært både kjedelig og veldig krevende. Nå finnes det så mange grønne alternativer, selv i en helt vanlig nærbutikk, at det er ganske enkelt. De siste ukene har jeg testet en rekke av disse produktene, mye av det er ganske bra, men fortsatt finnes det mange substituttprodukter som jeg helst ikke vil ta i engang. Men slik var det jo med økologisk vin en gang i tiden og, så dette vil nok bare bli bedre!

Veganerkosthold tror jeg er fremtidens kosthold, det er slik vi alle kommer til å spise om x antall år. Kanskje ikke 100 %, men for eksempel kjøttproduksjonen vi driver med er ikke bærekraftig. Tenk så mye energi som går med til å fore opp kuene, før de slaktes og pakkes og fraktes til en butikk nær deg. Og du og jeg kunne like fint ha blitt mette på den samme maten som kua fores opp med. Dette var noe av årsaken til at jeg synes det var et interessant eksperiment å leve vegansk for en periode. 

Vegansk kosthold er mer miljøvennlig, og det blir enklere og enklere for hver dag som går. Nå har til og med Ikea lansert vegansk softice! Men selv om trenden er økende og kommersielle aktører ser verdien, er det annerledes med holdningene våre og det er tungt å endre vaner.

"Kjøtt er mat!" "Er det fordi du skal slanke deg?" "Dette kan ikke være bra for helsa di."

Jeg har blitt møtt med en blanding av uforstående og bekymrede blikk. Noen har fryktet at jeg skal bli "en sånn en", som om det er et helt eget folkeslag som tar slike valg. Det er utvilsomt mange som fortsatt tenker at en veganer, eller vegetarianer for den saks skyld, er en gruppe alternative raringer, gjerne med gjennomsiktig hud og pistrete hår. Dette er nok på vei til å endre seg, og jeg tror virkelig flere og flere vil se verdien av et mer plantebasert kosthold for både seg selv og miljøet.

Kunnskap skaper endring. Og 22 dager som veganer har helt klart endret meg. I dag, dagen derpå etter veganerutfordringen, blir det et egg til frokost. Det har jeg savnet. En annen ting jeg har savnet er sushi! Det blir sankthansmiddagen her i huset. Med det sagt er det mye jeg ikke har savnet nevneverdig, kjøtt kunne jeg klart meg helt fint uten. 

Så hvordan blir kostholdet mitt fremover? Jeg har ikke lyst til å sette noen merkelapp på det, hverken veganer eller vegetarianer, men jeg er blitt en mye mer miljøbevisst forbruker. Jeg skal anstrenge meg litt ekstra for å velge riktig når jeg unner meg animalske produkter, og jeg skal helt klart spise det mye sjeldnere. Jeg har dessuten utvidet sortimentet av varer jeg vurderer, plantebasert melk for eksempel er noe jeg aldri vurderte før, men som jeg virkelig har oppdaget - og på mange områder foretrekker. Jeg har også lært å planlegge måltider på en ny måte. Tidligere har jeg alltid tenkt på kjøtt eller fisk som hovedråvare og planlagt middagen deretter. Nå har jeg blitt mye mer fokusert på det jeg tidligere kalte tilbehør. En middag kan faktisk være fullverdig uten animalske produkter. Eksempelvis kan gryter, wok og andre retter med mye smak, fungere minst like godt uten for eksempel kylling. For meg er smaken viktigst, og kyllingfilet smaker jo strengt tatt veldig lite. Blir jeg bedt i middag skal jeg ikke gjøre noe nummer ut av det, men der det er enkelt i hverdagen - og det er ganske ofte - skal jeg ta veganske valg. 

Om du ikke hiver deg over en komplett veganerutfordring, så vil jeg utfordre deg til å utforske de grønne alternativene som du finner i butikkene! Kanskje oppdager du noe du elsker! Og tenk så mye verdi det er for miljøet om alle bare kutter litt ned på animalske produkter, om du dropper det i bare ett av dagens måltider? Godt for klimaet, og i stor grad veldig godt for deg. 

Bli abonnent! Få et godt tilbud: 8 utgaver og clutch fra Lycke, kr 299*

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar